sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Luopumisen kouluttaminen

Arkea koiran kanssa helpottaa luopumiskäytöksen kouluttaminen vahvaksi. Taidosta on hyötyä niin jokapäiväisessä elämässä kuin harrastuksissakin. Brunolle opetin luopumisen jo pentuna ja Leevin kanssa sitä on harjoiteltu pian sen meille muuttamisesta lähtien. Eräs blogini lukija kyseli joskus, että miten olen saanut luopumisen koulutettua niin vahvaksi, että jopa raadolle suunnan ottanut Bruno kääntyi "jätä"-käskyllä takaisin. Tässäpä meidän luopumisen kouluttamisen vaiheet (parempi myöhään kuin ei milloinkaan).

1. Makupala suljetussa nyrkissä. Välittömästi, kun koira lakkaa havittelemasta nyrkissä olevaa makupalaa-kehusana (itse käytän naksutinta) ja palkka. Palkkana nyrkissä oleva makupala. Kun koira ei enää ala havitella suljetussa nyrkissä olevaa makupalaa, voit siirtyä vaiheeseen 2.







2. Makupala kädellä, nyrkki auki. Heti, jos koira yrittää varastaa makupalan, nyrkki menee kiinni ja avautuu vasta kun, koira lakkaa nuolemasta tai havittelemasta nyrkissä olevaa makupalaa. Kun koira luopuu avoimella kädellä olevasta makupalasta sekunniksi-kehusana/naks ja palkka. Aikaa, joka koiran pitää malttaa odottaa saadaksen luvan makupalaan, kasvatetaan vähitellen. Jos koira useamman kerran yrittää varastaa makupalan, vaikka olet jo pystynyt nostamaan kriteeriä, niin olet ehkä kasvattanut odotettavaa aikaa liikaa. Palaa harjoittelemaan hieman lyhyemmällä ajalla. Sitten kun, koira odottaa jo pidemmän ajan saadakseen luvan makupalaan, voit siirtyä vaiheeseen 3.

3. Makupala avonaisella kädellä, lähde rauhallisesti viemään makupalakättä koiraa kohti. Jos koira yrittää ottaa ilman lupaa, sulje nyrkki. Tavoitteena on, että koira lähtisi kääntämään päätään poispäin makupalakädestä. Aluksi kriteeriksi voi ottaa silmien liikkeen poispäin makupalasta tai sitten vaikka vain sen, että saat vietyä käden lähelle koiraa. Kriteerin jokainen joutuu miettimään oman koiran mukaan. Lopulta luopuminen makupalasta voi näyttää vaikka niinkuin seuraavassa videossa Leevillä.

Päästyäsi tähän vaiheeseen voit alkaa liittää käytökseen käskysanan. Välillä palkka voi tulla toisesta kädestä. Muista harjoitella eri paikoissa ja erilaisissa häiriöissä. Vähitellen luovuttava makupala tai asia onkin maassa. Aloittaessasi harjoittelemaan maassa olevilla luopumiskohteilla, niin kannattaa käyttää avustajaa tai varmistaa hihnalla, ettei koira pääse varastamaan. Jos koira yrittää varastaa, on se merkki siitä, että tehtävä on ollut liian vaikea. Vain onnistumisten kautta saat koulutettua luopumisesta koiralle positiivisen asian, jota se käskyn kuultuaan haluaa tehdä. Muistathan vaikeuttaa kriteeriä vähitellen ja vasta, kun edellinen vaihe onnistuu 80%:n varmuudella kolmessa perättäisessä treenisessiossa.

Näillä ohjeilla koulutettu koira luopuu myös vapaana ollessaan erilaisista asioista ja tekee sen mielellään, koska käytös on koulutettu positiivisesti vahvistamalla. Itse käytän käskyä arjessa esim. ohitustilanteissa, hevosenmunkkien houkutellessa, koiran ottaessa jotain ällöä suuhun... Harrastuksissa olen käyttänyt käskyä esim. opettaessani, että noudettavaa esinettä ei saa vaihtaa matkalla toiseen ja rallitokon houkutuskyltillä, muutaman esimerkin mainitakseni. Jos mahdollista luopuminen kannattaa kouluttaa jo pennulle, silloin koira ei ole päässyt vielä saamaan niin paljon kokemuksia ympäristön tarjoamista houkutuksista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti