perjantai 11. tammikuuta 2013

"Pöytälaatikkoon" unohtunutta syksyltä...

Bruno 7kk
Brunosta on tullut jo iso poika. Yläpuolella oleva kuva on otettu 30.9.2012 Brunon ollessa kaksi viikkoa vaille 7 kuukauden ikäinen. Tässä jutussa käyttämäni kuvat on ottanut Irene Turunen koirapalvelu Vihmerästä. Ireneen olen tutustunut koiratoihuissa. Olimme Brunon kanssa Vihmerän pentukurssilla. Olemme lisäksi Brunon kanssa käyneet Irenen luona leikkimässä hänen koiransa Popin kanssa muutaman kerran. Erityisesti nyt, kun Brunolla ei ole omaa leikkikaveria kotona, niin on ihanaa saada tutustuttaa Bruno uusiin, luotettaviin koirakavereihin ja tarjota sille mahdollisuus opiskella koirankieltä vapaassa leikissä.

Kaverukset tutustuivat ensin kohteliaasti...
Kunnes yltyivät vauhdikkaaseen leikkiin ;)





Brunon kanssa olen keskittynyt edelleen perusasioihin: luoksetulo, lähellä pysyminen, hihnassa kulkeminen, malttaminen, rauhoittuminen. Muutamia temppuja olen sille opettanut kuten suukko, tassu ja peukku. Bruno on erittäin innokas, helposti motivoitava ja sinnikäs harjoittelija. Suuri haaste onkin ollut itselle lopettaa treeni ajoissa. Brunon kanssa vain on niin mukava tehdä hommia, kun se tekee tunnollisesti kaiken, mitä pyytää.  Ihanteellinen oppilas siis.

Kouluttamisessa käytän apuna naksutinta, kosketuskohteita ja palkkaamiseen kehuja, makupaloja sekä lelua. Pääosin koulutan operantisti, joka tarkoittaa, että vahvistan toivomaani käytöstä palkkaamalla ja epätoivotun jätän palkkaamatta. Koira on tässä koulutustavassa aktiivinen ajattelija ja keksijä. Asioita ei anneta sille valmiina, ei houkutella eikä ohjata, vaan koira saa itse oivaltaa, mitä siltä kulloinkin haluan. Olen huomannut, että oppiminen on tällä keinoin nopeampaa kuin esimerkiksi houkuttelemalla opetettaessa. Lisäksi minusta on ollut aivan mahtava seurata, kun Bruno on oivaltaa jotakin, ja se tuottaa iloa niin emännälle kuin koirallekin ;) Olen ehkä jopa vähän hurahtanut tähän operanttiin ehdollistamiseen...

Tällä hetkellä työn alla olevia juttuja meillä on rauhoittuminen ja perusasennon paikka. Rauhoittumiseen olen ostanut Brunolle pyöreän WC:n maton, jota on helppo kuljettaa treeneissäkin mukana. Tarkoitukseni on opettaa Bruno menemään matolle käskystä makaamaan ja olemaan rauhassa. Kahden harjoituskerran jälkeen Bruno menee maton esille otettuani sen päälle makaamaan. Nyt vain harjoitellaan vielä kestoa ja sitten nimetään käytös, minkä jälkeen lisätään häiriöitä.

Perusasennon paikkaa on myös harjoiteltu pääosin ilman houkuttelua naksun avulla. Aluksi seinän vieressä niin, että Brunon ollessa oikeassa kohdassa naksautan ja palkkaan. Brunolla istuminen on niin vahva käytös, että se tuli automaattisesti pysähdyttäessä. Kouluttajalle jäi siis vain tehtäväksi poimia oikea paikkaiset istumiset vierellä ja ilman lonkka-asentoa. Kun tämä vaihe onnistui hyvällä onnistumisprosentilla, niin aloin siirtyä kauemmaksi seinästä. Jatkossa edelleen vahvistan perusasennon paikkaa tekemällä yhden askeleen seuraamisia ja käännöksiä paikalla. Seuraavassa vaiheessa lähdemme harjoittelemaan sivulle tuloja eri suunnista ja takaosan käyttöä siinä. Brunon takaosa on sivusuunnassa sen verran "pökkelö", että voisin kokeilla tassualustan kautta. Tassualustan käyttöä opin Vihmerän tokoalkeet kurssilla Remun kanssa toukokuussa, ja siitä kirjoitinkin silloin blogiini.

Syksyn aikana olen käynyt muutaman kerran Noutajien koulutuskentällä. Siellä häiriön määrä on vaan niin suuri, että etenkin nyt murkkuikäisen kanssa, voi olla parempi harjoitella kotona ja pienemmissä kaveriporukoissa. Meillä onkin aktiivisesti keskimäärin kolme kertaa viikossa eri puolella Joen kaupunkia kokoontuva tokon treeniryhmä. Remun kanssa kävimme kesällä treenaamassa, ja taisipa Brunokin päästä muutamia kertoja haistelemaan tunnelmia.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti