maanantai 6. toukokuuta 2013

"Konttiin" -arki sujuvaksi

Tavallinen (koiraton)tallaaja ei tule ajatelleeksi, kuinka paljon erilaisia asioita koiralle pitää opettaa, ennenkuin arki sen kanssa on sujuvaa ja helppoa. Ison koiran kanssa yksi niistä on auton takakonttiin hyppääminen. Erityisesti nyt, kun koiruuksia on kaksi, niin olisi huomattavasti helpompaa, jos karvakorvia ei tarvitsisi pungertaa autoon. Meidän koirista Leevi hyppää sujuvasti sekä Fordiin että korkeampi peräiseen Skodaan, mutta Brunolle konttiin hyppääminen piti opettaa.

Bruno olisi kyllä ihan pikkupentuna ollut rynnimässä Remu-veljen perässä konttiin, vaikkei sillä vielä olisi ollut minkäänlaisia onnistumisen mahdollisuuksia pienen koon ja heikkojen motoristen taitojen vuoksi. Halusin myös edetä varovasti hypyttämisten kanssa, ettei kasvulle ja luustolle tulisi mitään vahinkoja. Niinpä sitten vielä koiran ollessa 1-v huomasin nostavani sen takapään konttiin.

Yritin ensin saada Brunon vaatimalla hyppäämään kontiin, mutta olisihan minun pitänyt jo kokemuksesta tietää, että pakottamalla ei saada mitään reipasta tai pysyvää käytöstä aikaan. Oli siis tarpeen suunnitella käytöksen koulutus hieman perusteellisemmin.

Huomasin, että Bruno ei osannut käyttää hypätessään takaosaansa ja arasteli ehkä siksi hyppäämistä. Aloimme harjoitella hyppäämistä ensin peräkärriin. Siinä koira pystyi hyppäämään reippaammin, ilman että pää törmää takapenkin selkänojaan. Sain Brunon innostumaan hyppäämisestä, kun palkkasin sitä pallolla. Kun Bruno alkoi tarjota innokkaasti hyppäämistä, yhdistin siihen käskysanan "konttiin".

Sitten siirsin harjoitukset autolle. Ensin palkkasin Brunoa auton takakonttiin katsomisesta, sitten askeleen ottamisesta auton peräkonttia kohti. Etenin hitaasti, koska olin pakottamisella ja vaatimisella saanut aikaiseksi vain sen, että Brunolle takakontin aukaisu oli alkanut tarkoittaa, että painostusta luvassa. Piti siis vastaehdollistaa kontti mukavaksi.

Etutassut kontissa, palkka tulee kontin suunnasta

Lopulta Bruno alkoi nostaa etutassut konttiin, sitten kurkottaa kuonolla kohti konttia ja lopulta Bruno makasi koko etuosa kontissa, takajalat vielä maassa. Tällä tavoin koulutettaessa palkka tulee sieltä suunnasta, johon koiran halutaan etenevän, eli kontin suunnasta.

Etutassut kontissa, konttiin kurottaen

Koska tästä vaiheesta konttiin hyppäämiseen olisi vaadittu koiralta aika paljon, helpotin hyppäämistä lisäämällä trukkilavan auton taakse. Eikä mennyt montaa harjoituskertaa, kun Bruno hyppäsi korokkeelta itse konttiin. Tämän jälkeen Brunolle tarjoiltiin useasti ruoka takakontissa harjoittelun päätteeksi.

Palkkapäivä!
Koska haluan koirani rauhoittuvan takakontissa aloin palkata Brunoa alas jalkojen väliin. Tällä tavoin sain koiran tarjoamaan konttiin hypättyään maahanmenoa. Kun olin vahvistanut konttiin hyppäämistä korokkeelta ja käytös näytti joka kerta sujuvalta ja Bruno hyppäsi konttiin iloisena, poistin korokkeen ja tyytyväisenä sain todeta, että koirani osaa hypätä konttiin :)


Palkkaamalla alas jalkojen väliin, Bruno alkoi tarjota maahanmenoa
Joku saattaa ajatella, että homma on valmis.... ei suinkaan! Bruno hyppää konttiin kotona, ilman häiriöitä ja rennossa tilanteessa. Nyt vahvistetaan edelleen konttiin hyppäämistä kotona, sitten 20 toistoa 20:ssä eri paikassa, 20:ssä eri häiriössä, sitten käytös on valmis... siis mikäli olen onnistunut lisäämään häiriöitä ja harjoituksen vaikeusastetta juuri sopivasti eikä missään vaiheessa tule takapakkia... näin yksinkertaista ja helppoa tämä koiran kouluttaminen on!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti