perjantai 3. toukokuuta 2013

Perustottista ja tokon tapaista

Seuraavat näyttelyt Brunon kanssa ovat kahden yön päästä sunnuntaina 5.5. Tohmajärvellä. Eilen Bruno pääsi mukaan Jakokoskelle "hyvän mielen-treeneihin". Olen ristinyt kyseisen porukan treenit tuolla nimellä, sillä porukassa treenaavat arvostavat rauhallisia, positiivisen stressin sävyttämiä treenejä. Joukossa treenaavista koirista useat reagoivat voimakkaasti häiriöihin ja sekä koirien että ihmisten tunnetiloihin. Niimpä tunnelma pyritään säilyttämään rauhallisena ja leppoisana.

Brunon kanssa pitää alkaa harjoittelemaan hiljaa ja rauhassa autossa odottelua. Heti parkkiin päästyämme, se aloitti mahdottoman metelöinnin autossa. Suunnitelmana on peittää näkyvyys takakontista ulos ja vähitellen poistaa näköesteitä. Pitänee myös taas alkaa ottaa koiraa mukaan autoon ihan muuten vain, vakkei oltaisikaan menossa treeneihin.

Brunon kanssa harjoittelimme vierellä kulkemista (ei tokoseuraamista), kontaktia häiriössä, kosketuskepillä 2 sekunnin kestolla, rauhoittumista, taukoja ja hiljaisuutta niissä, näyttelyseisomista ja ympyrässä juoksua. Bruno on kyllä jo aika pro seisomaan ja jaksoi pitkään seistä asennossa ja uudestaan ja uudestaan. Toivotaan, että liikuntahallissakin sunnuntaina esiintyminen sujuu yhtä mallikkaasti.

Leevin kanssa ilmottauduin Pohjois-Karjalan Noutajien järjestämään tokorinkiin. Ryhmässä treenaavat eivät ole vielä startanneet koiriensa kanssa tokokokeissa, mutta lähiaikoina aikovat. Niin, ja mitäs me sitten siellä tehdään....? Noo... olin Leevin kanssa Noutajien kenttäkoulutuksessa tokoalkeet-ryhmässä ja kouluttaja sanoi, että pienellä treenillä olisimme kisakunnossa. Siitä se ajatus sitten lähti. Tuli facebookissa luvattua, että jos tokorinkiin pääsemme mukaan, niin syksyllä startataan kokeissa! Tulkoon se nyt sitten tähänkin kirjattua, että tavoitteena on syksyksi saada Leevi tokon alokasluokkaan. Nyt sitten alkoi tavoitteellinen treenaus!

Tänään Bruno sai jäädä kotiin harjoittelemaan yksin oloa ja Leevi pääsi tokotreeneihin.Aloitimme treenin jo kontista, siellä rauhassa odottamisella ja vasta luvalla pois hyppäämisellä. Leevi oli kontista päästyään ihan intopinkeenä ja höntyili treenikaveriani Satua ja hänen koiraansa Pyryä kohti, mutta nopeasti Herra hoksasi, että treenimään on tultu ja virittyi töihin. Kiersimme ensin treenialueella, poliisilaitoksen parkkipaikalla, ja palkkailin kontakteista. Sitten teimme kosketuskeppiä, kosketuskepillä pyörähdyksiä molempiin suuntiin. Kun koira tuntui olevan kuulolla ja keskittyi tekemiseen siirryimme treenaamaan tokoa. Perusasentoja, seuraamisen käännöksiä, paikallaoloa sekä liikkeestä seisomista. Loppua kohti vauhti alkoi koiruudesta hiipua eikä edes tauot ja välileikki tuoneet energiaa tekemiseen. Tästä oppineena seuraavan kerran on syytä pitää treeni lyhyempänä ja laittaa koira välillä autoon lataamaan akkuja. Vähän vielä opettelua Leevi Herran kanssa...

Tavoitteita tulevalle kesälle on muutenkin vähän tullut mietittyä. Leevin kanssa olen päättänyt keskittyä tokoon, ja siinä tavoitteena on siis eka startti syksylle 2013.  Katsotaan, mitä vepen alkeiskurssi Leevin kanssa tuo tullessaan. Leeville on tarkoitus kokeilla myös verijälkeä, että miten koiruus toimii jäljellä. Leevin kanssa kokeilin agilityäkin tällä viikolla. Eihän se mikään agilitytykki tai  ketteryyden huipentuma ole, mutta hienosti seurasi ohjauksiani ja näytti nauttivan tekemisestä. Agilityä siis varmasti myös harjoittelemme ihan vain omaksi iloksi ja yhteispelin kehittämiseksi.

Brunon kanssa tokoilu saa toistaiseksi jäädä sivummalle. Brunon kanssa keskitymme noutojuttuihin. Taipparikurssi alkaa 15.5. ja toivotaan, että taipumuskokeeseen asti tänä kesänä päästään. Brunokin pääsee vepen alkeiskurssille, mutta vepe olkoon lähinnä mielenvirkistystä, kun tuo ipanainen niin kovasti nauttii vedestä. Myös Bruno pääsee mejäilemään tulevana kesänä, mutta mitään kisatavoitteita siinä meillä ei vielä ole. Katsotaan, mitä kesä tuo tullessaan. Agility ja toko ovat sitten ihan vain omaksi iloksi. Agilityssä edetään varoen, harjoitellen kontakteja, ohjauksia ja yhteispeliä.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin... sunnuntain näytelmiä odotellessa ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti