sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Potkurilenkkiä, puuhommia ja vepen maalitreeniä


Jakokoskella helmikuista sunnuntaipäivää vietettin rennosti ulkoillen ja kiireettömyydestä nauttien. Koirat valjastettiin potkurilenkkiä varten. Leevi oli silminnähden tyytyväinen, kun metsässä rämpimisen sijaan, pääsikin tielenkille. Leeviltä potkurilenkki sujui kuin vanhalta tekijältä. Brunolle koulutettavien asioiden listalle lisätään suunnat vasen ja oikea sekä käsky suoraan, potkurin edessä juokseminen ja ihanien tyttöpissien ohittaminen. Päässä pyörikin lenkin aikana jo koulutussuunnitelmien tynkää....

Kotiin päästyämme kävimme sisällä syömässä. Koirat saivat levähtää Back on track-loimet päällä syöntimme ajan, ja sitten lähdimme pihahommiin. Tommi teki lumitöitä ja minä pinosin puita liiteriin ulkoa pressun alta. Puun kannon ohessa tehtiin Brunon kanssa narupallolla palautustreeniä: istumista narupallo suussa minun edessä ja käskystä luovuttamista, sivulle tuloa ja malttia. Bruno kantoi kaverina minulle puita ja tehtiin muutama vientikin Tommille koivuhaloilla. Leevi tyytyi pureskelemaan hirvenluuta sillä aikaa, kun me muut ahkeroimme.

Kun pihahommat oli tehty, treenattiin vielä Brunon kanssa vepen maalitolppia. Suunnittelimme koulutuksen etenemistä aiemmin yhdessä treenikaverini kanssa, ja näin on tarkoitus edetä:
  1. Tolpat (aurausviitat) lähekkäin n. 0,5m:n etäisyydellä, itse seison tolppien vieressä. Ensin palkataan katseesta tolppien keskelle, palkkaussuunta tolppien keskeltä. Vähitellen vaaditaan enemmän niin, että lopulta koira yhdistää portista läpimenon ja palkan.
  2. Kun koira tarjoaa portista läpi menoa, vaikeutetaan harjoitusta vaihtelemalla omaa paikka suhteessa porttiin ja palkka vaihdetaan heittopalkaksi portista poispäin portin kohdalle. Sitten siirretään porttia eri paikkoihin. Me olemme Brunon kanssa tässä vaiheessa koulutusta. Lopussa videapätkä tämän päivän treenisessiosta.
  3. Kun koira hakeutuu portista eri paikoissa ja riippumatta ohjaajan sijainnista, niin aletaan vähitellen kasvattaa porttia leveämmäksi. Palkkaus kriteeri on portin keskeltä meno. Matkan kasvaessa vaihdan palkan makupalasta palloon.
  4. Siirretään portti veteen. Ensin kapeana, sitten vähitellen leventäen. 
Olin tehnyt kaksi sessiota jo tutuissa paikoissa pihassa, ja tätä kolmatta sessiota varten siirryimme metsän laitan hankeen, missä portti oli jälleen uudessa paikassa. Hanki ehkä hivenen hankaloitti liikkumista ja hidasti palkkaamista, kun palkat upposivat hankeen. Bruno menee portista minusta poispäin lähes poikkeuksetta, mutta ohittaa portin useamman kerran takaisin tullessa. Lopussa Bruno ihan selvästi hoksaa, mistä palkka tulee. Tästä on hyvä jatkaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti