keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Kohti siistimpää noutajakotia

Mistä tunnistaa noutajakodin?

V: lattioilla leijailevista villakoirista ja lojuvista koiran leluista!

Villakoirista pääsee eroon imurilla, mutta on muuten kumma homma, että lelukori tyhjenee heti välittömästi, kun lelut on ehditty sinne kerätä. Etenkin Brunolla, on aina jonkunmoinen mollukka suussa. Monta kertaa aiemminkin olin miettinyt, kuinka opettaisin koirat itse korjaamaan käskystä lelunsa koriin, ja jotain koulutusrävellystä on tullut yritettyäkin joskus, mutta tuloksetta. Tänään kuitenkin suihkussa ollessa kirkastui mieleeni mielestäni "täydellinen" koulutussuunnitelma! Ja siitähän sen koulutuksen pitäisi lähteä...
  1. Opetetaan lelukori kohteeksi = koira laittaa päänsä lelukorin päälle/lelukoriin
  2. Lisätään matkaa korille, vaihdellaan korin paikkaa ja viedään se lopulta sen oikealle paikalle
  3. Minun koirat nostavat spontaanisti ja myös käskystä esineitä, joten esineeseen tarttumista tai kantamista ei tarvinnut Brunolle ja Leeville enää kouluttaa erikseen, muutoin se tehtäisiin tässä vaiheessa.
  4. Yhdistetään lelun nostaminen, kantaminen ja kori. (Minä toivon, että koirani hoksaavat korin nähdessään edetä korille eikä tuoda lelua minulle, mutta jos tarjoavat minulle, niin palattava vaiheeseen kaksi ja tehtävä korikohde vahvemmaksi.)
  5. Lisätään lelujen määrää, vaihdellaan lelujen paikkaa huoneessa, viedään leluja koiran nähden eri huoneisiin.
  6. Koiran kanssa viedään useampi lelu eri puolelle taloa, jonka jälkeen koira pääsee noutamaan lelut. Aluksi palkataan jokaisesta lelusta, vähitellen satunnaistetaan palkkausta. (Tämä on muuten myös hyvä muistiharjoitus nomea ajatellen.)
  7. Viedään leluja talossa eri huoneisiin, koira odottaa muualla eikä näe lelujen vientiä. Pyydetään koiraa etsimään leluja. Alussa taas voi palkata joka lelusta.
  8. Lisätään käskysana ja tsadam! Koirat siivoavat itse lelunsa illan päätteeksi ja saavat siitä iltaruuan palkkioksi.
........sitten tietysti syönnin jälkeen on taas kiva levitellä lelut ympäri kämppää ;)
Lopuksi vielä muutama video alkuharjoittelusta.

  
 


2 kommenttia:

  1. Tuo vois olla hauska temppu myös meidän koirille! Joskus kauan sitten yritin opettaa mutta taisi jäädä kesken. Nyt voisi koitella uudelleen. :)

    VastaaPoista
  2. Mie yritin kans tuota opettaa meidän koirille ja lopulta hommasin kannellisen lelulaatikon.. ;) Mut aina ne löytää jotain kuljetettavaa, jos ei leluja, nin sit vaikka emännän villasukat.. ;)

    VastaaPoista