sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Bruno nuuskuttelee hajuerottelukurssilla

Osallistun Brunon kanssa koirapalvelu Vihmerän järjestämälle hajuerottelukurssille. Tavoitteenani on kouluttaa Bruno erottamaan naudan veren haju häiriöhajuista. Tästä taidosta toivon olevan hyötyä mejässä (verijäjellä), jossa on tärkeää pysyä jäljellä, vaikka muut hajut kuten riistan haju houkuttelisikin.

Kurssin aloituskerralla saimme tietoa välineistä ja niiden huoltamisesta sekä laitoimme harjoittelun alulle. Lisäksi saimme kotiläksyt.

Hajuerottelussa koira koulutetaan nuuhkimaan lasipurkeissa olevia hajuja ja ilmaisemaan tavoitehaju halutulla tavalla. Minä olen valinnut meidän ensimmäiseksi hajuksi naudan veren ja ilmaisuksi pitkän nuuhkun ts. koiran kuono pysähtyy lasipurkkiin, jossa  on tavoitehajua. Ilmaisutavan toivon vahvistavan myös maastossa maavainuista jäljestystä.

Ensimmäiseksi harjoittelimme puhtaalla lasipurkilla kuonokosketusta purkkiin kasvattaen kriteeriä niin, että pian koira työnsi kuononsa kokonaan purkin sisälle. Brunolla tämä tuli jo ensimmäisellä harjoituksella kurssilla. Brunolle olen tehnyt paljon kohdetyöskentelyä, joten lasipurkin kouluttaminen kohteeksi oli helppoa.


Toisena juttuna harjoittelimme tyhjän purkin nuuhkaisua. Se jäi meille kotiläksyksi ensimmäiseltä kerralta. Aluksi tuntui vaikealta huomata, milloin Bruno oikeasti haistelee purkkia, mutta vähitellen itselläkin kyky huomata nuuhkut parani, ja pian saimmekin jo oikein kelvollisia nuuhkuja tyhjään purkkiin.

Siinä vaiheessa, kun nuuhkut tulivat hyvin tyhjään purkkiin, piti alkaa miettiä, miten tarjoilisin tavoitehajun, naudan veren, kätevimmin purkkiin. Ostin apteekista harsolappuja, joihin imeytin muutamia tippoja verta, tarkoituksella jokaiseen lappuun hieman eri määriä. Pakastin laput erillään uunilevyllä, ja lopuksi pussitin ne yhteen pakastuspussiin ja laitoin pakkaseen.


Aloitin keittämällä välineet
Pinseteillä harsolaput pellille
Pari tippaa verta jokaiselle lapulle
Lopuksi koko pellillinen pakkaseen
Sitten olikin tavoitehajulla harjoittelun aika. Bruno tarjosi alusta alkaen hyvät nuuhkut purkkiin ja pääsin nopeasti kasvattamaan nuuhkujen kestoaikaa. Tässä vaiheessa laskin purkin lattialle.

Ensimmäisessä videossa laskin nuuhkun aikana kahteen ennen naksua ja palkkausta.


Seuraavassa videossa nuuhkut ovat noin kolmen sekunnin mittaisia.


Tänään oli hajuerottelukurssin toinen tapaamiskerta, jossa tsekattiin nuuhkut ja vaihe, jossa kukin koirakko on menossa. Bruno esitti ensin todella upeita ja pitkiä nuuhkuja toimien hyvin keskittyen ja rauhallisesti. Toisella kerralla näytti, että se on jo väsähtänyt, kunnes keksimme varioida Brunolle tehtävää. Se toikin ihan uutta intoa poikaan! Jälleen sain muistutuksen siitä, että Brunon kanssa ei voi jäädä toistamaan pitkäksi aikaa samanlaisena asioita, jonka se jo osaa. Harjoituksia täytyy aina vähän muuttaa tai vaikeuttaa, että Brunon mielenkiinto säilyy.

Niimpä aloitin Brunon kanssa kahdella hajupurkilla harjoittelun. Minulla oli kaksi veren hajullista purkkia, joita Bruno kävi haistamassa vuorotellen. Aluksi toinen purkki oli maassa ja toinen minulla kädessä. Tässä tavoitteena oli saada koira siirtymään purkilta toiselle.

Varsinaista hajuerottelua tehdään hajuradalla, jossa lasipurkkeja on monta. Koiran tulisi käydä nuuhkaisemassa jokaista purkkia ja ilmaista sieltä tavoitehaju. Purkilta toiselle eteneminen pitää siis myös koiralle opettaa.

Meille jäi kotiläksyksi vahvistaa ilmaisunuuhkua. Haluaisin Brunon pitävän kuononsa niin pitkään tavoitehajupurkissa, kunnes se vapautetaan naksulla tai kehulla. Lisäksi jatkamme harjoittelua kahdella hajupurkilla, ja liitän tähän vielä odottelupaikalle menemisen purkin haistelun jälkeen. Siis purkit haisteltuaan Bruno menisi esim. sohvan taakse odottamaan, kunnes saisi uuden käskyn tulla hajuradalle. Pitänee myös pikkuhiljaa alkaa antaa mittoja kepolle hajuradan valmistamista varten....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti