sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Brunolle Pieksämäeltä NOU1!!!!

Brunon taipumuskoe Pieksämäellä 25.5.2014 meni läpi ensi yrittämällä. Taipuneena on helpo hymyillä, vaikkei meidän taipumuskoe vaikeuksitta sujunutkaan....

Tästä kaikki alkoi, ilmo pistetty menemään
Jouduimme jännittämään edelliseen päivään asti, että pääsemmekö 1. varasijalta mukaan kokeeseen. Sitten kun vihdoin tieto kokeeseen pääsystä tuli, alkoi Brunon häntä roikkua uhkaavasti. Pelkäsimme, että Brunon häntään oli tullut vesihäntä vanhempieni mökillä järvessä lotraamisesta. Onneksi jo parin tunnin päästä lauantai iltana Brunon häntä toimi ihan normaalisti. Olisiko kenties keltiäinen tai ampiainen ollut asialla? Hyvä, etten ehtinyt jo ilmoittaa kokeen järjestäjälle ja perua ilmoittautumisemme.

Koepäivän olosuhteet olivat monella tapaa hyvin haasteelliset. Sää oli helteinen ja koepäivälle sunnuntaille oli lupailtu ukkostakin. Ilma oli hautova, kun saavuimme koepaikalle n. klo 10. Lämmintä oli lähemmäs 30 astetta.

Odottelimme omaa vuoroamme
Juuri ennen omaa vuoroamme alkoi läheisellä ampumaradalla rytinä. Bruno oli ihmeissään ja pälyili ympärilleen etsien noudettavaa. Räiske oli kyllä melkoinen, ihan kuin uutena vuotena.

Yllätyksekseni koealuetta ei oltu rajattu yleisöltä mitenkään, vaan yleisö pääsi ihan "iholle". Ikävä kyllä savolainen yleisö ei ymmärtänyt kunnioittaa suoritusvuorossa olevan koirakon suoritusta olemalla hiljaa suoritusten ajan, vaan pölpötti ja nauraa räkätti suureen ääneen kesken suoritusten.

Hakualue oli meille hyvin "hajustettu", kun siinä oli viikonlopun aikaan tehnyt ennen meitä 17 koiraa oman suorituksensa. Ruudussa oli runsaasti riistan hajua, ja oli sinne myös aika moni koira ehtinyt merkkailemaankin.

Laukaukset kaikuivat ikävästi vastarannalta, ja maalla laukaukset kuullostivat todella kovilta, kun haku tehtiin montussa. Lähtötilanne kokeelle oli siis melko haastava, ja se että Bruno kokeen selvitti, oli osoitus siitä, että taipumuksia on, ja ne tulevat esille häiriöistä huolimatta. Sunnuntain iltapäivän ryhmästä 4/8 koiraa läpäisi kokeen.  

Bruno ei kuitenkaan missään tapauksessa näyttänyt kokeessa parastaan. Vesinoudot tulivat kyllä vauhdilla,  mutta lokit jäivät rantaveteen. Hakuruudun laukauksessa Bruno pakitti eikä hakutyö ollut lainkaan totutunlaista. Bruno jäi pyörimään lähialueelle, ja kävi uudestaan jo aiemmin noudettujen riistojen paikoilla. Muutaman kerran se jäi merkkailemaankin. Bruno lähinnä etsi katseellaan eikä lähtenyt käyttämään nenäänsä. Varmaan kuusi kertaa peräjälkeen Bruno tuli ruudusta ilman riistaa luokseni, mutta lähti kuitenkin aina uudelleen hakualueelle pyydettäessä. Neljä varista tuli ruudusta ja lopulta tuomari vihelsi pelin poikki. Olin jo hetkeä aiemmin meinannut itse jättää homman kesken, kun näin, miten uupunut ja läkähdyksissä Bruno oli. Ajattelin, että ei tämä läpi mene kumminkaan. Toisin kuitenkin kävi! Tuomari Tuija Hukkanen näki Brunossa potentiaalia ja päästi meidät kanin jäljelle. Mutta vaikka haku muuten meni melko poskelleen, niin varikset tulivat käteen asti!

Kaninjälki olikin sitten enää pala kakkua, ja Bruno selvitti sen muitta mutkitta "kaasu pohjassa". Ei siinä paljon jäljestämisestä ollut kysymys, mutta itseluottamustehtävähän se kaninjälki taippareissa onkin.

Tuomari Tuija Hukkasen kädenpuristus ja onnittelut
Tässä sitä sitten ollaan kaikista haasteista ja vastoinkäymisistä huolimatta.... TAIPUNEITA!Tässä vielä koepöytäkirjan teksti:

1. SOSIAALINEN KÄYTTÄYTYMINEN: suhtautuu ystävällisesti vieraisiin ihmisiin ja koiriin
2. UIMAHALU: reippaasti veteen, ui hyvin ja määrätietoisesti
3. HAKUINTO: koira aloittaa hakutehtävän hyvällä motivaatiolla, jonka jälkeen tapahtuu pieni suvantovaihe. Koira saadaan kuitenkin vielä toistuvasti lähtemään alueelle uudelleen.
4. NOUTOHALU: oma-aloitteiset ylösotot
5. NOUTO-OTE: pääsääntöisesti syvä ja pehmeä
6. PALAUTTAMINEN: suoraviivaisesti ohjaajalle käteen
7. REAGOINTI LAUKAUKSEEN: vesialueella ammutussa laukauksessa rauhallinen, maa-alueella ammuttua hieman pakittaa.
8. ITSELUOTTAMUS JA ALOITEKYKY: hyvät tehtävien suorittamiseen
9. YHTEISTYÖ: hyvä
10. YLEISVAIKUTELMA: noutaja, joka suoriutuu melko vaivattomasti sille annetuista tehtävistä näin osoittaen taipumuksiaan.

Ruokorapseen Bruno Mars NOU1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti