torstai 27. maaliskuuta 2014

Torstain minitreenit

Aurinkoisena torstai iltapäivänä pakkasin kolme damia, kanipallon, tennispallon, makupalapussin ja naksuttimen liivien taskuun sekä ripustin pillin kaulaan. Pikku nometreenit oli Brunolle luvassa ennen kuin lähdimme koko poppoo metsälenkille.

Suunnitelmana oli:
  1. harjoitella (nome)seuraamista, 
  2. tehdä yksi eteenlähetys tuttuun muistipaikkaan, 
  3. vahvistaa lähipillityksen merkitystä tutulla heinikolla sekä 
  4. harjoitella luovutuksia ja damin pitämistä edessä. 
  5. Sokerina pohjalle otin käyttöön muistidamin, jonka veimme yhdessä treenin alussa Brunon kanssa metsän reunan juurakon viereen, ja jonka Bruno ihan treenin lopuksi kävi noutamassa.

Treeni kesti pikku taukoineen ja siirtymisineen n. 15-20 minuuttia. Bruno teki koko ajan hyvällä motivaatiolla töitä.

Seuraamisessa Bruno menee vähän liian edessä, pysyy kyllä mukana, mutta seuraamispaikkaa pitää korjata taaksepäin.

Eteenlähetyksessä Bruno odotti paikallaan, kun kävin viemässä damin, joka meni puunrungon alle piiloon. Tässä siis harjoittelimme malttiakin, matkaa oli ehkä 40 metriä. Bruno odotti rauhallisena ja lähti "eteen"-käskyllä reippaasti noutoon. Palautus ja luovutus meni nappiin! Odotan innolla, että saan lähipillityksen siihen malliin, että voin käyttää sitä näissä harjoituksissa.

Seuraavaksi harjoittelimme lähipillitystä tutulla ruohikkomättäällä. Kaava oli sama kuin ennenkin: koira istuu, ripottelen makupaloja piiloon heinikkoon koiran toiselle puolelle ja pillikäskyllä ja käsimerkillä koira saa alkaa etsiä. Tällä kertaa en käyttänyt enää suullista "ole hyvä" käskyä, vaan Bruno lähti etsimään käsimerkistä. Annoin ensin pillikäskyn ja sitten näytin kädellä suunnan ja vasta jälkimmäisellä, Bruno alkoi etsiä. Tämä on vissiin ihan hyvä juttu, siis että ensin pilli kertoo, että kohta etsitään ja käsi kertoo suunnan, mistä etsitään. Seuraavan kerran lisään vähän etäisyyttä koiraan ennenkuin annan etsimiskäskyä.

Damin luovutuksia harjoittelimme niin, että Bruno oli minun edessä, annoin sille damin suuhun, peruutin muutaman askeleen, Bruno seurasi perässä istui eteeni dami suussa ja luovutti siitä käteen "kiitos"käskyllä. Palkkauksessa käytin naksutinta ja makupalaa. Pidensin aina hieman aikaa ennen "kiitos" käskyä. Näitä ei voi Brunolle tehdä montaa peräkkäin. Tein lisäksi muutaman kerran, että lähdin vähän vetämään damia Brunon suusta ja naksautin napakasta pito-otteesta. Brunolla leuat tahtoo olla melko löyhät luovutusvaiheessa, joten tällä yritin korjata otetta napakammaksi.

Lopuksi seuruutin Brunon aloituspaikalle ja vein muistidamin linjalle. Matka damille ei ollut pitkä n 10 metriä. Bruno naulitsi katseensa heinikosta vähän pilkottavaan damiin, joten lähetin sen noutoon käskyllä "muista". Tämä taisi olla Brunolle innostava juttu tai sitten se ilahtui kovasti muistaessaan "unohtuneen" damin, koska luovutuksessa jäi taas istuminen pois. No, muisti meni hyvin ja treeni muutenkin onnistui, niin Bruno sai palkaksi muutaman heiton ja vapaan noudon kanipallolla.

Pihalla vielä silittelin ja rapsuttelin Brunoa ja lopettelimme treenin rauhoittumiseen.

Minä ja Bruno Lapin reissulla 3/2014


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti