torstai 17. huhtikuuta 2014

Hakuruutua dameilla

Olen ilmoittanut Brunon Pieksämäelle noutajien taipumuskokeisiin lauantaina 24.5.! Nyt vain ahkeraa, mutta järkevää treeniä sekä toivoa siitä, että olemme syntyneet onnellisten tähtien alla... No, tähtiin on vaikea vaikuttaa, ehkä koiran kouluttamiseen edes jollakin tavalla.

Aurinkoisena huhtikuun iltana pakkasin metsälenkille repullisen dameja Tommille ja damiliivillisen itselleni. Tarkoitus oli tehdä dameilla 8 damin motivoitu hakuruutu Brunolle. Myös Leevi pääsi mukaan häiriökoiraksi ja muutenkin seuramieheksi.


Laitoimme koirat odottamaan ja menimme damipussukoidemme kanssa talsimaan hakualueelle. Hajustimme dameilla aluetta ja ennen heittoja matkimme lintujen ääniä. Asiasta tietämätön ohikulkija olisi varmaan soittanut valkotakkiset paikalle... ;) Tommi oli eka kertaa näissä hommissa, ja ihan hienostihan tuo sujui! Vähän ennen paluuta koirien luo, Leevi aloitti hirmuisen haukkukonsertin, Brunon odottaessa hiljaa.

Irrottaessani Brunon hihnaa puusta, Tommi selitti jotain ja heilautti kättään. Bruno katsoi sen käsimerkiksi noutoon ja ryntäsi matkaan. Matka päättyi kyllä lyhyeen ja ikävään nykäisyyn, kun en ollut ehtinyt saada vielä hihnaa irti puusta. Koira oli siis motivoitunut ja todella innoissaan lähtemään...

Bruno odottaa lupaa lähteä noutamaan
Lähetin Brunon rauhassa ensimmäiseen noutoon ja se lähtikin kuin ohjus. Löydettyään ensimmäisen damin Bruno intoutui vielä juoksemaan alueella meidän hajujen perässä ja vaihtoi lennosta dameja. Näytti, kuin se olisi kasannut niitä yhteen kasaan. Bruno ei välittänyt pillistä, vaan rallaili aikansa alueella ja hetken päästä palautti iloisena damin minulle.

Vauhdikas palautus, edes kamera ei ehdi kunnolla koiraa kuvata!

"Hyvä, noin juuri!"

Bruno palauttaa

Palkkapäivä!
Seuraavat viisi damia palautuivat suoraviivaisesti ja kuin oppikirjan mukaan, hyvällä palautusvauhdilla ja käteen. Hmm.... ja taas mietintämyssy päähän, että mikä siinä ensimmäisessä noudossa meni pieleen? Kyllähän niitä syitäkin sitten tuli mieleen:
  • motivointi meni yli, me molemmat oltiin motivoimassa, äänneltiin ja heiteltiin dameja, Leevin haukkuminen....----seuraavalla kerralla käyn tekemässä hakuruudun etukäteen ja motivointi markkeerauksella ruutuun, kuten taippareissa
  • Brunolle pitäisi aina ensin tehdä energian purku tehtävä ennen aivotyötä, rallaus oli osittain ihan sitä, että Brunosta on vaan niin kiva juosta. Brunon "jousi" oli virittynyt äärimmilleen meidän tehdessä hakuruutua ja viritys oli pakko purkaa juoksemalla. Tätähän se Heikkikin sanoi, että ihan reilusti pituutta ensimmäisiin tehtäviin, että Bruno pääsee päästelemään ylimääräiset höyryt 
  • Nuori uros.... ne keksii kaikenlaista ;)
Olin alun hassuttelusta huolimatta oikein tyytyväinen Brunon suoriutumiseen. Alueella oli kahdeksan damia, mutta lopetin kuudennen jälkeen, kun halusin lopettaa siinä vaiheessa, kun palautukset tulivat samalla vauhdilla kuin noutoon lähdöt. Mikä upeinta, palautukset tulivat kaikki käteen asti!

                                          

Tästä jatketaan pääsiäismaanantaina Heikin kurssilla. Heikki lupaili meille riistakertaa. Jännä nähdä, yleistyykö palautukset käteen myös riistalla... ja mitä jännää tuo veijari sitten keksii?!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti